piątek, 21 czerwca 2013

Duszonki

Do tej potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność.

Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień.





Składniki:
80 dag młodych ziemniaków
8 średnich pieczarek
2 duże cebule cukrowe
10 dag boczku wędzonego
3 kiełbaski śląskie
kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami
sól
pieprz



Wykonanie:
Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę w pół plasterki. Liście kapusty opłukałam, ścięłam grube części nerwów. Dno i boki dość dużego rondla wyłożyłam liśćmi kapusty. Równomiernie rozkładałam po kolei: cały boczek, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, pokroją na większe kawałki kapustę, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką przez około pół godziny. W czasie duszenia starałam się nie odkrywać, żeby nie wypuszczać pary.






14 komentarzy:

  1. Uwielbiamy ale narobiłaś smaka Eduś;))

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie duszonki to prażone!:D:D haha jakby nie nazwał proste i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, prażone to podobno w piekarniku, a u mnie na palniku robione :) Ale pyszne, nie da się ukryć :):)

      Usuń
  3. Mi się podoba nawet z wyglądu i nie znam smaku tej potrawy, choć już gdzieś się o nią otarłam. Muszę kiedyś spróbować i to chyba teraz bo pewnie taka młoda kapusta i ziemniaczki są do tego najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, spróbuj przy okazji, bo wydaje mi się, ze warto. Niektórzy mówią na to danie prażonki i przygotowują je w piekarniku, ale ja nie mam odpowiedniego naczynia i robię je na palniku. Mam możliwość sprawdzenia czy się nie przypala i ewentualnie podlać wodą, ale już się przekonałam, że jak kapusta lekko przywrze do garnka, to (przynajmniej dla mnie) danie jest jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  4. Ja dodaję jeszcze paprykę,czasem /niezdrowo/ zalewam sosem lub zupą grzybową ,wszystko do kociołka i na ognisko.Ale to tylko w sezonie letnim, kiedy mam możliwość spędzić wakacje na działce rodziców. Właśnie się przymierzam...........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa do duszonki to ciekawy pomysł. Ja nie mam możliwości przygotować tego dania na ognisku i bardzo tego żałuję, ale mam nadzieję, że może kiedyś trafi się okazja :)
      Życzę dobrej zabawy przy ognisku i smacznego kociołka :)

      Usuń
  5. Chyba żle sie wyraziłam,bo to nie wychodzi zupa.Dodaje się zupę lub sos z torebki rozpuszczony w małej ilości wody/służy tylko do zagęszczenia/.

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, domyśliłam się o czym piszesz :) Od razu pomyślałam, że potrawę można zagęścić zupą cebulową, chyba by pasowała? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Edytko muszę Tobie powiedzieć, że w sobotę zrobiłam na spróbowanie, przyznam się, że zrobiłam z 1/3 porcji tak na spróbowanie bo dzieci miały pierogi z jagodami więc miało być tylko dla mnie i męża, efekt był taki, że moje młodsze córcie się na mnie obraziły cytuję "bo one mają takie zwyczajne pierogi jak zawsze, a my sobie takie pyszności robimy" więc mąż oddał im swoją porcję, a ja mam w sobotę zrobić dla wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, jest mi bardzo miło :) Cieszę się, że taka prosta potrawa posmakowała Tobie i Twojej Rodzince, no i że doczeka się powtórki :) W sobotę życzę smacznego! :):) A tak na marginesie - Twoje dziewczynki są bezkonkurencyjne, ja tam za pierogi z jagodami oddam niejedną pyszność :D

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...