Sos jogurtowy do grillowanego mięsa
Jogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY. Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :)
Składniki:
1 średni
ogórek sałatkowy
sól
400 g
gęstego jogurtu naturalnego
ząbek
czosnku
2 łyżki
posiekanego koperku
pieprz
sok z
cytryny
Wykonanie:
Ogórka
umyłam, osuszyłam, starłam na tarce z dużymi oczkami (razem ze skórką),
posoliłam i odstawiłam na kilka minut. Przełożyłam na sito i odcisnęłam sok.
Czosnek
obrałam z łupinki.
Koperek
opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam.
Jogurt
przełożyłam do miseczki, dodałam do niego odsączone ogórki, przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku i posiekany koperek.
Doprawiłam
do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)