Pulpety indycze w sosie koperkowym
Zapowiadane wcześniej pulpety indycze w sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie.
PULPETY:
30 dag mielonego mięsa z indyka
małe jajko
mała kajzerka
mała cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
SOS:
1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18% do zup
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
sok z cytryny
sól
pieprz
WYKONANIE:
Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika.
oj dawno nie jadłam takich pulpecików. :)
OdpowiedzUsuńB.dobre_pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwlasnie robie te pulpeciki bo maż jest po operacji i dla niego to idealne danie ,ciesze sie ze w necie mona znalesc tak wypasne przepisy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, mam nadzieję, że mężowi posłuży i będzie smakowało. Serdecznie pozdrawiam i przesyłam życzenia zdrowia dla męża :)
Usuń