Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Efekt mojego roztrzepania. Gdybym pamiętała o kupnie mąki chlebowej, to upiekłabym taki chleb, jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :)
Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą:
400 g mąki
pszennej tortowej typ 450
200 g mąki
pszennej razowej typ 2000
200 g mąki
owsianej
200 g mąki
żytniej chlebowej typ 720
3 płaskie
łyżeczki soli
opakowanie 7
g drożdży suszonych
łyżka miodu
600 g letniej
wody
300 g
czynnego zakwasu żytniego
słonecznik
łuskany do posypania
masło i mąka
do foremek
Wykonanie:
Do miski
przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku
zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej
wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki.
Miskę
przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży.
Dodałam zakwas
i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto.
Miskę przykryłam
ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy
podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką
foremek.
Powierzchnię
ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika.
Foremki
przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto
wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo
obiegiem. Piekłam 40 minut.
Po upieczeniu gorący chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej.
Obie fazy
wyrastania ciasta trwały około 6 godzin.
no i chyba dobrze że nie kupiłaś mąki bo ten chlebek wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko :)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOd razu wpadł mi w oko. Czasem fajnie jak braknie jakiegoś składnika w kuchni,bo można stworzyć coś nowego i pysznego........
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa :)
Usuń.
OdpowiedzUsuń