poniedziałek, 24 czerwca 2013

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Efekt mojego roztrzepania. Gdybym pamiętała o kupnie mąki chlebowej, to upiekłabym taki chleb, jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :)



Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą:
400 g mąki pszennej tortowej typ 450
200 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki owsianej
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
3 płaskie łyżeczki soli
opakowanie 7 g drożdży suszonych
łyżka miodu
600 g letniej wody
300 g czynnego zakwasu żytniego
słonecznik łuskany do posypania
masło i mąka do foremek


Wykonanie:

Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki.
Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży.
Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto.
Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek.
Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika.
Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut.

Po upieczeniu gorący chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej.


Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin.








7 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...