Sałatka, w której delikatny
smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :)
Składniki: 2 średnie
młode ziemniaki 1/2
czerwonej cebuli 1 duża
rzodkiewka kilkucentymetrowy
kawałek ogórka sałatkowego kawałek
bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka
pietruszka sos: 3 łyżki
oliwy z oliwek 1 łyżka
białego octu winnego płaska
łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier
Wykonanie: Ziemniaki
dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam,
obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę
obrałam, pokroiłam w piórka. Ogórka i
rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki. Ser,
pokroiłam w słupki. Natkę
pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Wszystkie
składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam. Składniki
sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji. Sosem
polałam sałatkę wyłożoną na talerzyk.
Ciekawe. Wypróbuję i napisze
OdpowiedzUsuńWypróbuję napewo! Sprzedaje ten ser i brakowało mi pomysłów na niego
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :) Rzeczywiście ser jest mało popularny, a szkoda :)
Usuń