Sałatka ziemniaczana z bundzem
Sałatka, w której delikatny
smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :)
Składniki:
2 średnie
młode ziemniaki
1/2
czerwonej cebuli
1 duża
rzodkiewka
kilkucentymetrowy
kawałek ogórka sałatkowego
kawałek
bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm
natka
pietruszka
sos:
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
białego octu winnego
płaska
łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz
cukier
Wykonanie: Ziemniaki
dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam,
obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki.
Cebulę
obrałam, pokroiłam w piórka.
Ogórka i
rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki.
Ser,
pokroiłam w słupki.
Natkę
pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam.
Wszystkie
składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam.
Składniki
sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji.
Sosem
polałam sałatkę wyłożoną na talerzyk.
Ciekawe. Wypróbuję i napisze
OdpowiedzUsuńWypróbuję napewo! Sprzedaje ten ser i brakowało mi pomysłów na niego
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :) Rzeczywiście ser jest mało popularny, a szkoda :)
Usuń