sobota, 15 czerwca 2013

Sałatka ziemniaczana z bundzem

Sałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :)



Składniki:
2 średnie młode ziemniaki
1/2 czerwonej cebuli
1 duża rzodkiewka
kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego
kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm
natka pietruszka
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
płaska łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz
cukier


Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki.
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka.
Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki.
Ser, pokroiłam w słupki.
Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam.
Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam.
Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji.
Sosem polałam sałatkę wyłożoną na talerzyk.




3 komentarze:

  1. Ciekawe. Wypróbuję i napisze

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję napewo! Sprzedaje ten ser i brakowało mi pomysłów na niego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło :) Rzeczywiście ser jest mało popularny, a szkoda :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...