niedziela, 17 sierpnia 2014

Rosół z gęsi z lubczykiem



Nie przypuszczałam, że tak tanio można ugotować rosół. Na zakupach rzuciła mi się w oczy "porcja rosołowa z gęsi", pomyślałam - czemu nie? 2,49 zł za kilogram, w razie czego niewielka strata.
Rosół okazał się rewelacyjny, esencjonalny, piękny kolorystycznie, aromatyczny... podałam go najpierw z cienkim makaronem, a później z lanymi kluskami. Wysmażony z tłuszczu smalec stoi sobie w słoiczku w lodówce i czeka na usmażenie schabowych :)
Po obraniu mięsa z kostek nie było co specjalnie jeść, ale na tym akurat mi nie zależało.


SKŁADNIKI:
1 kg porcji rosołowej z gęsi – waga ze skórą i tłuszczem
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek bulwy selera
gałązka lubczyku
mała cebula
5 kulek ziaren angielskiego
2 liście laurowe
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól



WYKONANIE:
Kawałki mięsa opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od niego całą skórę i tłuszcz.
Mięso i kości zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować.
Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, razem z liściem lubczyku dodać do rondla.
Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry, mocno zrumienić na suchej patelni i również dodać do rondla.
Gotować na małym ogniu, tak żeby rosół tylko „mrugał”, co najmniej trzy godziny.
Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia, smalec zlać do słoiczka, wystudzić i wstawić do lodówki, wysmażone skwarki wyrzucić.
Podać z cienkim makaronem lub innym, ulubionym dodatkiem.







4 komentarze:

  1. Mniam ... rozgrzewający aromatyczny rosołek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, z przyjemnością złożę rewizytę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rosół, ale takiego z gęsi nie próbowałam. Na pewno jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego polecam, bo wrato spróbować. Smakuje inaczej niż z kurczaka, ale nam bardzo przypadł do gustu :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...