Kolejne kruche słone ciasteczka, tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :)
SKŁADNIKI: 25 dag mąki
pszennej typ 650 + do podsypania 16 dag masła 1/2 łyżeczki
soli 2 żółtka małe jajko
do posmarowania kanapkowy
krem z orzechów ziemnych orzechy
ziemne niesolone do posypania
WYKONANIE: Mąkę
przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne
masło i posiekać je z mąką na kruszonkę. Dodać
żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką
gładkie ciasto. W razie
potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody. Ciasto
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie
rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej
macie) na grubość około 5 mm. Foremką wyciąć
ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki. Ciasteczka
przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem. Po
wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z
wyciętymi otworkami. Orzechy
posiekać i posypać nimi środki ciastek.
Wspaniałe ciasteczka ! Bardzo lubię takie proste przepisy!
OdpowiedzUsuńDziękuję, rzeczywiście są proste do wykonania, a smak mają zaskakujący. Moim domownikom bardzo smakowały :)
Usuń