Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Kolejne kruche słone ciasteczka, tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :)
SKŁADNIKI:
25 dag mąki
pszennej typ 650 + do podsypania
16 dag masła
1/2 łyżeczki
soli
2 żółtka
małe jajko
do posmarowania
kanapkowy
krem z orzechów ziemnych
orzechy
ziemne niesolone do posypania
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, wymieszać z solą.
Dodać zimne
masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.
Dodać
żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką
gładkie ciasto.
W razie
potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
Ciasto
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie
rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej
macie) na grubość około 5 mm.
Foremką wyciąć
ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki.
Ciasteczka
przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około
20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.
Po
wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z
wyciętymi otworkami.
Orzechy
posiekać i posypać nimi środki ciastek.
Wspaniałe ciasteczka ! Bardzo lubię takie proste przepisy!
OdpowiedzUsuńDziękuję, rzeczywiście są proste do wykonania, a smak mają zaskakujący. Moim domownikom bardzo smakowały :)
Usuń