Potrawka z kalafiorem i kiełbasą
Jedno z dań typu "coś z niczego", czyli co w lodówce, to do gara. Mąż stwierdził, że smakuje jak "takie leczo z kalafiorem". Wpadliśmy do domu okrutnie głodni, więc z trudem udało mi się zwalczyć ślinotok i pstryknąć byle jaką fotkę :)
SKŁADNIKI:
1 cebula
2 łyżki
oleju
1 marchewka
1/2
kalafiora
1 czerwona
papryka
czubata
łyżka suszonej papryki w płatkach
kawałek
cienkiej kiełbasy – u mnie śląska
puszka 400 g
pomidorów krojonych
sól
pieprz
szczypta
sproszkowanego chili
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w kosteczkę.
Marchew
obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach.
Kalafiora
umyć, podzielić na różyczki.
Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krótkie paski.
Kiełbasę
pokroić w pół plasterki.
W rondlu
rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
Dodać
marchewkę, a jak zwiotczeje, dołożyć kalafiora, świeżą paprykę i paprykę
suszoną w płatkach.
Do pół
miękkich warzyw dodać kiełbasę i pomidory z puszki.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i chili.
Dusić do
pożądanej miękkości warzyw.
Podawać z
makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)