piątek, 25 kwietnia 2014

Potrawka z kalafiorem i kiełbasą

Jedno z dań typu "coś z niczego", czyli co w lodówce, to do gara. Mąż stwierdził, że smakuje jak "takie leczo z kalafiorem". Wpadliśmy do domu okrutnie głodni, więc z trudem udało mi się zwalczyć ślinotok i pstryknąć byle jaką fotkę :)





SKŁADNIKI: 


1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchewka
1/2 kalafiora
1 czerwona papryka
czubata łyżka suszonej papryki w płatkach
kawałek cienkiej kiełbasy – u mnie śląska
puszka 400 g pomidorów krojonych
sól
pieprz
szczypta sproszkowanego chili


WYKONANIE: 


Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach.
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krótkie paski.
Kiełbasę pokroić w pół plasterki.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
Dodać marchewkę, a jak zwiotczeje, dołożyć kalafiora, świeżą paprykę i paprykę suszoną w płatkach.
Do pół miękkich warzyw dodać kiełbasę i pomidory z puszki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Dusić do pożądanej miękkości warzyw.
Podawać z makaronem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...