Danie niezbyt
fotogeniczne, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pomijając czas
marynowania mięsa, potrzeba zaledwie 25 minut, żeby cieszyć się pysznym,
aromatycznym posiłkiem.
SKŁADNIKI: 1 pojedyncza
pierś z kurczaka 1 niezbyt
dojrzałe mango łyżeczka
oleju puszka 400 g
mleczka kokosowego 200 g
mieszanki ryżu basmati + dzikiego do podania ewentualnie
świeża kolendra do posypania MARYNATA DO
MIĘSA: 1 łyżka
oleju 1/2 łyżeczki
kurkumy 1/3 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku (lub ostrej) duża
szczypta chili w młynku 1/3 łyżeczka
curry 2/3 łyżeczki
startego świeżego imbiru mały ząbek
czosnku sól pieprz
WYKONANIE: Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać ze składnikami
marynaty, naczynie zafoliować i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka
godzin. Mango umyć,
obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę. W
międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Na patelni
rozgrzać łyżeczkę oleju, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać
pokrojone mango i mleczko kokosowe, ale tylko to co gęste z wierzchu, wtedy sos
nie potrzebuje czasu, żeby zgęstnieć i mango pozostanie nierozgotowane. Gotować 1-2
min, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry. Podać z
ryżem. Można
posypać świeżymi listkami kolendry (ja nie przepadam za jej smakiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)