Curry z kurczaka i mango w mleczku kokosowym
Danie niezbyt
fotogeniczne, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pomijając czas
marynowania mięsa, potrzeba zaledwie 25 minut, żeby cieszyć się pysznym,
aromatycznym posiłkiem.
SKŁADNIKI: 1 pojedyncza
pierś z kurczaka
1 niezbyt
dojrzałe mango
łyżeczka
oleju
puszka 400 g
mleczka kokosowego
200 g
mieszanki ryżu basmati + dzikiego do podania
ewentualnie
świeża kolendra do posypania
MARYNATA DO
MIĘSA:
1 łyżka
oleju
1/2 łyżeczki
kurkumy
1/3 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku (lub ostrej)
duża
szczypta chili w młynku
1/3 łyżeczka
curry
2/3 łyżeczki
startego świeżego imbiru
mały ząbek
czosnku
sól
pieprz
WYKONANIE: Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać ze składnikami
marynaty, naczynie zafoliować i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka
godzin.
Mango umyć,
obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.
W
międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
Na patelni
rozgrzać łyżeczkę oleju, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
Dodać
pokrojone mango i mleczko kokosowe, ale tylko to co gęste z wierzchu, wtedy sos
nie potrzebuje czasu, żeby zgęstnieć i mango pozostanie nierozgotowane.
Gotować 1-2
min, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry.
Podać z
ryżem.
Można
posypać świeżymi listkami kolendry (ja nie przepadam za jej smakiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)