poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka piaskowa z ajerkoniakiem

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :)
Na Święta planuję powtórkę, ale tym razem użyję lukru własnej roboty.



SKŁADNIKI:
20 dag masła + do wysmarowania foremki
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + łyżeczka do rodzynek + do oprószenia foremki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miękkich rodzynek (w razie potrzeby namoczyć je i dobrze osączyć)
4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
100 ml ajerkoniaku
kolorowy lukier
bakalie do dekoracji




WYKONANIE:
Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną.
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać.
Miękkie rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (ok. 155 z termo obiegiem).
Całe jajka ubić na jasny puch z cukrem i cukrem wanilinowym.
Partiami dodać przesiane i wymieszane z proszkiem mąki.
Nie przerywając miksowania dodać stopione masło i ajerkoniak.
Dobrze wymieszać na gładką masę.
Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
Masę przelać do przygotowanej foremki.
Piec 45-50 minut do suchego patyczka.
Przez kilka minut studzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną.
Po całkowitym przestudzeniu polać lukrem i przybrać ulubionymi bakaliami.










Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. Musi być pyszna, jeszcze nie próbowałam z ajerkoniakiem!

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...