Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem
W tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J
CIASTO: 50 dag mąki pszennej + do podsypania 4 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru 200 ml mleka 16 g cukru wanilinowego szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła
NADZIENIE: 35 dag mieszanych owoców kandyzowanych i suszonych (u mnie skórka pomarańczowa, wisienki kandyzowane, żurawina i morele) 1 jajko
LUKIER: 15 dag cukru pudru sok z cytryny barwnik spożywczy
DODATKOWO: masło do wysmarowania formy cukrowe ozdoby
WYKONANIE: Mąkę przesiać. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka. Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Formę na babkę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą. Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym. Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.
Piękna baba:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBaba pięknie wyrosła, a ten wzorek z owoców jest słodki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :) Rzeczywiście wyrosła jak szalona, dzięki temu była fajnie leciutka, czyli taka jak najbardziej lubię :)
UsuńWspaniała i pyszna baba :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :)
UsuńSuper babka, ale pięknie wyrosła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję :) Chętnie zajrzę :)
UsuńRzeczywiście piękna wyszła!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBabeczka wyszła Ci mega apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, właśnie na takim efekcie mi zależało :)
Usuń