Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca
W tym roku moje plany świąteczne w ostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu i składników do wykonania tradycyjnych wielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd.
To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne.
CIASTO:
5 dużych
jajek
1 i 3/4
szklanki mąki pszennej
12 dag masła
18 dag cukru
pudru
15 dag kremu
z orzechów ziemnych (takiego do kanapek)
łyżka
gorzkiego kakao
szczypta
soli
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
6-7 łyżek
mleka
5 dag
orzechów nerkowca
POLEWA:
10 dag ulubionej czekolady - u mnie 2/3 bardzo gorzkiej i 1/3 mlecznej
3 dag masła
DODATKOWO:
masło i
bułka tarta do foremki
WYKONANIE:
Formę na babkę
wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Oddzielić
żółtka od białek.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a
następnie krem orzechowy.
Na zmianę
dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem).
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
szpatułką.
Na koniec
dodać orzechy nerkowca i wymieszać.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej foremki.
Po około 20
minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i
piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka.
Ciasto
wystudzić na kratce kuchennej.
Czekoladę
połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania
jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Pięknie wygląda ta babka, musi być bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję :) Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, polecam przepis.
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJest pyszna, nie ma innego wyjścia :)
Usuń