W tym roku moje plany świąteczne w ostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu i składników do wykonania tradycyjnych wielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne.
CIASTO: 5 dużych
jajek 1 i 3/4
szklanki mąki pszennej 12 dag masła 18 dag cukru
pudru 15 dag kremu
z orzechów ziemnych (takiego do kanapek) łyżka
gorzkiego kakao szczypta
soli 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 6-7 łyżek
mleka 5 dag
orzechów nerkowca
POLEWA: 10 dag ulubionej czekolady - u mnie 2/3 bardzo gorzkiej i 1/3 mlecznej 3 dag masła
DODATKOWO: masło i
bułka tarta do foremki
WYKONANIE: Formę na babkę
wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić
żółtka od białek. Miękkie
masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a
następnie krem orzechowy. Na zmianę
dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem). Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
szpatułką. Na koniec
dodać orzechy nerkowca i wymieszać. Ciasto
przełożyć do przygotowanej foremki. Po około 20
minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i
piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto
wystudzić na kratce kuchennej. Czekoladę
połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania
jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Pięknie wygląda ta babka, musi być bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję :) Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, polecam przepis.
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJest pyszna, nie ma innego wyjścia :)
Usuń