czwartek, 24 kwietnia 2014

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca

W tym roku moje plany świąteczne w ostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu i składników do wykonania tradycyjnych wielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd.
To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne.




CIASTO:
5 dużych jajek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
12 dag masła
18 dag cukru pudru
15 dag kremu z orzechów ziemnych (takiego do kanapek)
łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek mleka
5 dag orzechów nerkowca


POLEWA:
10 dag ulubionej czekolady - u mnie 2/3 bardzo gorzkiej i 1/3 mlecznej
3 dag masła


DODATKOWO:
masło i bułka tarta do foremki





WYKONANIE:
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a następnie krem orzechowy.
Na zmianę dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać orzechy nerkowca i wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
Po około 20 minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.












4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ta babka, musi być bardzo apetyczna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, polecam przepis.
      Dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...