Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Na
straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie
byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną
mogła cieszyć się tą sezonową potrawą. Było pysznie :)
SKŁADNIKI:
nieduża
główka młodej kapusty
3 ziela
angielskie
liść laurowy
1 cebula
łyżka smalcu
kopiasta
łyżka mąki pszennej
4-5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego
2 kopiaste
łyżki posiekanego koperku – u mnie mrożony
sól
pieprz
cukier
słodka
papryka mielona
WYKONANIE:
Kapustę
opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i
przełożyć do rondla.
Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać
liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość.
Wówczas
ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta.
Cebulę
obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem
przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia.
Przełożyć
cebulę do rondla, wymieszać.
Kiedy
kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i
przyprawy do smaku.
Gotować
razem jeszcze kilka minut.
bardzo lubię kapustę,jeszcze w takiej wersji pycha:)
OdpowiedzUsuń