Na
straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie
byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną
mogła cieszyć się tą sezonową potrawą. Było pysznie :)
WYKONANIE: Kapustę
opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i
przełożyć do rondla. Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać
liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość. Wówczas
ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta. Cebulę
obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem
przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia. Przełożyć
cebulę do rondla, wymieszać. Kiedy
kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i
przyprawy do smaku. Gotować
razem jeszcze kilka minut.
bardzo lubię kapustę,jeszcze w takiej wersji pycha:)
OdpowiedzUsuń