Litewska baba ziemniaczana
Baba jest
smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni.
Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z
podanych składników wychodzi spora porcja.
SKŁADNIKI: 2 kg
ziemniaków – waga po obraniu
3 łyżki
smalcu + do wysmarowania formy *
40 dag
boczku wędzonego parzonego
2 średnie
cebule
3 duże jajka
3 ząbki
czosnku
sól
pieprz
kwaśna
śmietana do podania
WYKONANIE: Ziemniaki
obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Boczek
pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę
cebulę, i smażyć do zrumienienia.
2-3 łyżki
skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków,
wymieszać.
Dodać
roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do
smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Naczynie do
zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Masę przełożyć
do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm.
Piec do
zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy**.
Można
sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa.
Na gorącej
babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki.
Podać z
kwaśną gęstą śmietaną.
* Jeśli
użyjemy nieco tłustszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku
smalcu lub dodać go mniej.
** Ja
rozłożyłam masę na dwie formy. Mniejszą piekłam przez 65 minut, większą 90
minut.
Mniam to jest cos co puchatki lubią najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńHihi, a potem się robią jeszcze bardziej puchatkowe :D
Usuń