piątek, 25 kwietnia 2014

Litewska baba ziemniaczana

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z podanych składników wychodzi spora porcja.


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków – waga po obraniu
3 łyżki smalcu + do wysmarowania formy *
40 dag boczku wędzonego parzonego
2 średnie cebule
3 duże jajka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
kwaśna śmietana do podania


WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, i smażyć do zrumienienia.
2-3 łyżki skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków, wymieszać.
Dodać roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Masę przełożyć do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm.
Piec do zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy**.
Można sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa.
Na gorącej babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki.
Podać z kwaśną gęstą śmietaną.


* Jeśli użyjemy nieco tłustszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku smalcu lub dodać go mniej.


** Ja rozłożyłam masę na dwie formy. Mniejszą piekłam przez 65 minut, większą 90 minut.








2 komentarze:

  1. Mniam to jest cos co puchatki lubią najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, a potem się robią jeszcze bardziej puchatkowe :D

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...