Bułeczki pomarańczowe
Drożdżowe
bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt
słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie.
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł.
SKŁADNIKI:
500 g mąki
pszennej typ 650
około 200 ml
mleka + ewentualnie jeszcze troszkę, jeśli pomarańcza nie jest bardzo soczysta
20 g
świeżych drożdży
2 łyżki
płynnego miodu
sok z 1
pomarańczy
2 łyżki
oleju
1/2 łyżeczki
soli
LUKIER:
5 czubatych
łyżek cukru pudru
4 łyżki rumu
ewentualnie
woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
skórka
otarta z 1/2 pomarańczy
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski, mleko podgrzać.
Do dużego
kubeczka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki (odebrane z tej przesianej), 1/2
łyżki miodu i połowę mleka.
Dokładnie
rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomarańczę
wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć.
Z połowy
zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając
spodeczkiem).
Wycisnąć
sok.
Do
przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte
drożdże.
Mieszając
dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie
wyrabiać ciasta.
Wyłożyć
ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut.
Ponownie
przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1
godzinę do wyrośnięcia.
Po tym
czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i
zawiązać go w supełek.
Ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec 20-30
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Wystudzić na
kratce.
Cukier puder
utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej
śmietany.
Pod koniec
dodać skórkę pomarańczową.
Polukrować
wystudzone bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)