Drożdżowe
bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt
słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł.
SKŁADNIKI: 500 g mąki
pszennej typ 650 około 200 ml
mleka + ewentualnie jeszcze troszkę, jeśli pomarańcza nie jest bardzo soczysta 20 g
świeżych drożdży 2 łyżki
płynnego miodu sok z 1
pomarańczy 2 łyżki
oleju 1/2 łyżeczki
soli
LUKIER: 5 czubatych
łyżek cukru pudru 4 łyżki rumu ewentualnie
woda dla uzyskania odpowiedniej konsystencji skórka
otarta z 1/2 pomarańczy
WYKONANIE: Mąkę
przesiać do miski, mleko podgrzać. Do dużego
kubeczka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki (odebrane z tej przesianej), 1/2
łyżki miodu i połowę mleka. Dokładnie
rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pomarańczę
wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Z połowy
zetrzeć skórkę i zabezpieczyć ją przed wyschnięciem (np. przykrywając
spodeczkiem). Wycisnąć
sok. Do
przesianej mąki dodać sól, sok pomarańczowy, resztę miodu, olej i wyrośnięte
drożdże. Mieszając
dolewać resztę mleka do uzyskania dość luźnego, ale dającego się swobodnie
wyrabiać ciasta. Wyłożyć
ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi przez 15 minut. Ponownie
przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1
godzinę do wyrośnięcia. Po tym
czasie krótko przerobić, podzielić na 9 kawałków, z każdego utoczyć wałeczek i
zawiązać go w supełek. Ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na około 30 minut. Piec 20-30
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Wystudzić na
kratce. Cukier puder
utrzeć z rumem i ewentualnie wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej
śmietany. Pod koniec
dodać skórkę pomarańczową. Polukrować
wystudzone bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)