Bigos po mojemu
Dla mnie bigos, dla kogoś innego kapusta z mięsem i grzybami. Można sie spierać o nazewnictwo. Ale zarówo mnie, jak i mojej rodzinie taka wersja bardzo smakuje.
SKŁADNIKI:
2 kg dobrej
kapusty kiszonej
2 duże
garście suszonych podgrzybków
6-7 ziaren
ziela angielskiego
2-3 liście
laurowe
kilkanaście
ziarenek czarnego pieprzu
70 dag
odtłuszczonej łopatki wieprzowej
30 dag
cienkiej kiełbasy
łyżka smalcu
duża cebula
sól
pieprz
mielony
kminek
mielony
majeranek
WYKONANIE:
Grzyby
dokładnie opłukać, namoczyć w gorącej wodzie.
Kapustę,
jeśli jest bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do
wrzenia.
Dodać ziele
angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, oraz namoczone grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły (wodę przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem
kosmetycznym).
Mięso
opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Po około
dwóch godzinach gotowania, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę.
Cebulę
obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce smalcu, dodać do kapusty.
Gotować na
wolnym ogniu do miękkości składników i połączenia smaków.
Doprawić
solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem.
Na drugi
dzień ponownie zagrzać i gotować co najmniej godzinkę.
A jak jest jeszcze czas na pogotowanie trzeciego dnia, to wspaniale :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)