niedziela, 23 marca 2014

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem

Gołąbki tradycyjne lubi chyba każdy. Tym razem zachęcona przez apetyczne fotki z gotujmy.pl, postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze. Można je podać z sosem pomidorowym, ale mnie zwyczajnie zabrakło cierpliwości na jego przygotowanie i zjadłam takie "golaski".





SKŁADNIKI:


Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
30 dag kaszy jęczmiennej perłowej
30 dag boczku wędzonego parzonego
1 cebula
2 jajka
sól
pieprz
kostka bulionowa lub domowy bulion



WYKONANIE:


Kaszę ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni najpierw obsmażyć boczek, a jak wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodać do kaszy.
Kapustę opłukać, ostrym nożem naciąć liście przy głąbie, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i parzyć kilka minut, stopniowo zdejmując mięknące liście i odkładając je do wystudzenia.
Z wierzchu liści ściąć wypukły nerw.
Do farszu dodać dwa surowe jajka, doprawić go do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać gołąbki .
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, ściśle ułożyć na nich gołąbki, łączeniem do spodu.
Zalać taką ilością bulionu, żeby były lekko przykryte.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.
Można podawać z pomidorowym sosem.








2 komentarze:

  1. Ciekawa odmiana, takich gołąbków jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...