niedziela, 23 marca 2014

Jajecznica z wiejską kiełbasą i pomidorkami

Zdarzają mi się takie dni, kiedy myśl o kanapkach na śniadanie nie budzi mojego entuzjazmu. Oczywiście nie ma mowy o dniu powszednim, bo wówczas w pośpiechu łykam pół kajzerki z kiełkami i "czymś" na wierzchu, ale o weekendzie. Zazwyczaj jadam wtedy jajka na miękko lub jajecznicę, do której wrzucam lodówkowe końcówki. Tym razem jajecznica zwyciężyła. Z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i pomidorków koktajlowych, w towarzystwie świeżych, kupionych przez męża kajzerek, smakowała niebiańsko :)





SKŁADNIKI:
łyżka masła sklarowanego
kawałek cienkiej wiejskiej kiełbasy – około 10 cm
7 pomidorków gałązkowych
5 jajek
sól
świeżo zmielony pieprz
posiekany koperek do posypania



WYKONANIE:
Kiełbasę pokroić w pół plasterki.
Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Jajka wybić do miseczki, roztrzepać z solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło, lekko obsmażyć kiełbasę.
Dodać pomidorki i smażyć aż skórka troszkę się zmarszczy.
Wlać roztrzepane jajka i delikatnie mieszając smażyć do uzyskania preferowanej konsystencji.
Na talerzu posypać posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...