Jajecznica z wiejską kiełbasą i pomidorkami
Zdarzają mi się takie dni, kiedy myśl o kanapkach na śniadanie nie budzi mojego entuzjazmu. Oczywiście nie ma mowy o dniu powszednim, bo wówczas w pośpiechu łykam pół kajzerki z kiełkami i "czymś" na wierzchu, ale o weekendzie. Zazwyczaj jadam wtedy jajka na miękko lub jajecznicę, do której wrzucam lodówkowe końcówki. Tym razem jajecznica zwyciężyła. Z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i pomidorków koktajlowych, w towarzystwie świeżych, kupionych przez męża kajzerek, smakowała niebiańsko :)
SKŁADNIKI:
łyżka masła
sklarowanego
kawałek
cienkiej wiejskiej kiełbasy – około 10 cm
7 pomidorków
gałązkowych
5 jajek
sól
świeżo
zmielony pieprz
posiekany
koperek do posypania
WYKONANIE:
Kiełbasę
pokroić w pół plasterki.
Pomidorki
opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Jajka wybić
do miseczki, roztrzepać z solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni
rozgrzać masło, lekko obsmażyć kiełbasę.
Dodać
pomidorki i smażyć aż skórka troszkę się zmarszczy.
Wlać
roztrzepane jajka i delikatnie mieszając smażyć do uzyskania preferowanej
konsystencji.
Na talerzu
posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)