Ciasto Shrek - zielona pychota
Shreka przygotowałam już drugi raz. Oczywiście w oryginalnej zielonej wersji, bo w różnych konfiguracjach kolorystycznych przy użyciu innych smaków Pysia i Kubusia też mi się zdarzało, ale wówczas nadawałam ciastu inną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą.
Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
Trzeba tylko uważać na wrzący sok, bo zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)
BISZKOPT:
5 jajek
rozmiar L
5 łyżek
cukru
kilkanaście
kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki
oleju słonecznikowego
5 łyżek mąki
pszennej tortowej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
masło i
bułka tarta do formy
MASA
BUDYNIOWA:
duża butelka
zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
3 budynie
śmietankowe bez cukru
2 opakowania
„Delicji” pomarańczowych
MASA
ŚMIETANOWA:
400 g
śmietanki kremówki 30%
1 galaretka
o smaku kiwi
NA WIERZCH:
2 galaretki
o smaku kiwi
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Dno blaszki
o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić
nie posmarowane).
Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
Oddzielić
żółtka od białek.
Białka ubić
na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie
po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej.
Na koniec
porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie
łyżką.
Masę
przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do
nagrzanego piekarnia.
Piec 20-25
minut do „suchego patyczka”.
Po wyjęciu z
piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając
sobie deską wyjąć go z blaszki.
Wystudzić na
kratce kuchennej.
Po
wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć
papierem do pieczenia).
MASA
BUDYNIOWA:
Proszek
budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na
nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.
Po
przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
MASA
ŚMIETANOWA:
Galaretkę
rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Dobrze
schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką.
Masę
rozsmarować na delicjach.
Odstawić do
stężenia.
WIERZCH:
Galaretki
rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać
na wierzch ciasta.
Odstawić do
stężenia.
Pracochłonny ale pyszny, uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńEdzia wstydź się...zzieleniałe ciasto nam serwujesz, chcesz nas potruć? :D
OdpowiedzUsuńPiękne delicje, takie wiosenne. :)
No pięknie, pięknie, to ja tu wiosnę zapodaję i dostaję za to po uszach??? :P
UsuńSpoko Elutka, pożarliśmy i żyjemy :)