Shreka przygotowałam już drugi raz. Oczywiście w oryginalnej zielonej wersji, bo w różnych konfiguracjach kolorystycznych przy użyciu innych smaków Pysia i Kubusia też mi się zdarzało, ale wówczas nadawałam ciastu inną nazwę, kojarzącą mi się z jego barwą. Shrek jest dość czasochłonny, ale wart zachodu, bo dobrze smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Trzeba tylko uważać na wrzący sok, bo zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)
BISZKOPT: 5 jajek
rozmiar L 5 łyżek
cukru kilkanaście
kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki
oleju słonecznikowego 5 łyżek mąki
pszennej tortowej 2 łyżki mąki
ziemniaczanej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia masło i
bułka tarta do formy
MASA
BUDYNIOWA: duża butelka
zielonego „Kubusia” (0,9 litra) 3 budynie
śmietankowe bez cukru 2 opakowania
„Delicji” pomarańczowych
MASA
ŚMIETANOWA: 400 g
śmietanki kremówki 30% 1 galaretka
o smaku kiwi
NA WIERZCH: 2 galaretki
o smaku kiwi
WYKONANIE:
BISZKOPT: Dno blaszki
o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić
nie posmarowane). Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić
na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie
po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej. Na koniec
porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie
łyżką. Masę
przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do
nagrzanego piekarnia. Piec 20-25
minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z
piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając
sobie deską wyjąć go z blaszki. Wystudzić na
kratce kuchennej. Po
wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć
papierem do pieczenia).
MASA
BUDYNIOWA: Proszek
budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na
nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Po
przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
MASA
ŚMIETANOWA: Galaretkę
rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Dobrze
schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką. Masę
rozsmarować na delicjach. Odstawić do
stężenia.
WIERZCH: Galaretki
rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać
na wierzch ciasta. Odstawić do
stężenia.
Pracochłonny ale pyszny, uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńEdzia wstydź się...zzieleniałe ciasto nam serwujesz, chcesz nas potruć? :D
OdpowiedzUsuńPiękne delicje, takie wiosenne. :)
No pięknie, pięknie, to ja tu wiosnę zapodaję i dostaję za to po uszach??? :P
UsuńSpoko Elutka, pożarliśmy i żyjemy :)