Krokiety z mięsem i ziemniakami
Krokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :)
NALEŚNIKI:
3 szklanki
mąki pszennej typ 650
2 jajka
rozmiar L
duża
szczypta soli
około 3
szklanek mleka
ewentualnie
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
2 łyżki
oleju do smażenia
FARSZ:
Ugotowane w
rosole mięso z dwóch ćwiartek kurczaka i jednej indyczej szyi
2 ugotowane
w mundurkach ziemniaki średniej wielkości
1 cebula
łyżka oleju
majeranek
sól
świeżo
mielony pieprz
DO
PANIEROWANIA:
2-3 jajka
bułka tarta
olej do
smażenia
WYKONANIE:
NALEŚNIKI:
Mąkę
przesiać do miski, dodać sól i jajka.
Dolewając
stopniowo 2 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić
ciasto na 30 minut.
Po tym
czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko
do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto
powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest
jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do
miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię
każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć
naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
Usmażone
naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
FARSZ:
Ugotowane i
przestudzone mięso oddzielić od kości.
Ugotowane i
przestudzone ziemniaki obrać.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.
Mięso,
cebulę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia, doprawić do smaku
majerankiem, solą i pieprzem.
Dobrze
wymieszać.
KROKIETY:
Na każdy
naleśnik nakładać porcje farszu i składać dwa boki do środka, a następnie
zwijać w rulon.
Do jednego
naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
Krokiety
obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce.
Usmażyć na
rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
bardzo lubię krokiety:)
OdpowiedzUsuń