piątek, 21 marca 2014

Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem

Na powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem.
Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :)
Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk.



NALEŚNIKI:
1 szklanka mąki pszennej typ 650
szczypta soli
1 małe jajko
około 1 szklanki mleka
3 łyżeczki koncentratu buraczanego
łyżka oleju do smażenia


FARSZ:
200 g serka mascarpone
2 garście liści insalatino
4 duże rzodkiewki
ok. 10-cio centymetrowy kawałek młodej cukinii
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki do podania



WYKONANIE: 


NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko.
Dolewając stopniowo 0,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Po tym czasie, mieszając,  dolać koncentrat czerwonego barszczu i pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.


FARSZ:
Sałatę, rzodkiewki i cukinię opłukać, dobrze osuszyć.
Rzodkiewkę i cukinię pokroić w słupki.
Przestudzone naleśniki posmarować serkiem mascarpone (tą stronę, która była smażona jako pierwsza).
Na serku rozłożyć liście sałaty, pokrojone rzodkiewki i cukinię, oprószyć solą i pieprzem.
Ścisło zwinąć w rulony.
Każdy naleśnik pokroić ukośnie na 4 części, podać z kiełkami rzodkiewki.






4 komentarze:

  1. Witaj Edytko:) fajny pomysł na warzywne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Reniu :) Naleśniki zrobiłam w ramach eksperymentu, i muszę przyznać, że naprawdę się udały, koncentrat nadał im fajnego smaku. Już nie pamiętam, kiedy zjadałam naleśniki w takim tempie. :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...