Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem
Na powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem.
Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :)
Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk.
NALEŚNIKI:
1 szklanka
mąki pszennej typ 650
szczypta
soli
1 małe jajko
około 1
szklanki mleka
3 łyżeczki
koncentratu buraczanego
łyżka oleju
do smażenia
FARSZ:
200 g serka
mascarpone
2 garście
liści insalatino
4 duże
rzodkiewki
ok. 10-cio
centymetrowy kawałek młodej cukinii
sól
pieprz
kiełki
rzodkiewki do podania
WYKONANIE:
NALEŚNIKI:
Mąkę
przesiać do miski, dodać sól i jajko.
Dolewając
stopniowo 0,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić
ciasto na 30 minut.
Po tym
czasie, mieszając, dolać koncentrat
czerwonego barszczu i pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany.
Ciasto
powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest
jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do
miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię
każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć
naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich.
Usmażone
naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
FARSZ:
Sałatę,
rzodkiewki i cukinię opłukać, dobrze osuszyć.
Rzodkiewkę i
cukinię pokroić w słupki.
Przestudzone
naleśniki posmarować serkiem mascarpone (tą stronę, która była smażona jako
pierwsza).
Na serku
rozłożyć liście sałaty, pokrojone rzodkiewki i cukinię, oprószyć solą i pieprzem.
Ścisło
zwinąć w rulony.
Każdy
naleśnik pokroić ukośnie na 4 części, podać z kiełkami rzodkiewki.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitaj Edytko:) fajny pomysł na warzywne naleśniki:)
OdpowiedzUsuńWitaj Reniu :) Naleśniki zrobiłam w ramach eksperymentu, i muszę przyznać, że naprawdę się udały, koncentrat nadał im fajnego smaku. Już nie pamiętam, kiedy zjadałam naleśniki w takim tempie. :)
Usuń