Piękna
kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak
doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg
SKŁADNIKI: 75 dag
buraczków ćwikłowych 2 duże
gruszki 1 cebula 3 szklanki
bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie 3 łyżki
oleju 1 łyżka
tartego ostrego chrzanu świeżo
wyciśnięty sok z cytryny sól pieprz półtłusty
twaróg
WYKONANIE: Buraczki
dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę. Gruszki
umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać
i posiekać. W rondlu
rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie
przypaliły, około 5 minut. Dodać
pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez
kilkanaście minut często mieszając. Wlać bulion,
rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić do
lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać. Jeśli jest
zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem. Zupę podać
posypaną pokruszonym twarogiem.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń