Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Piękna
kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak
doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg
SKŁADNIKI:
75 dag
buraczków ćwikłowych
2 duże
gruszki
1 cebula
3 szklanki
bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie
3 łyżki
oleju
1 łyżka
tartego ostrego chrzanu
świeżo
wyciśnięty sok z cytryny
sól
pieprz
półtłusty
twaróg
WYKONANIE:
Buraczki
dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę.
Gruszki
umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać
i posiekać.
W rondlu
rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie
przypaliły, około 5 minut.
Dodać
pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez
kilkanaście minut często mieszając.
Wlać bulion,
rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Odstawić do
lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać.
Jeśli jest
zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
Zupę podać
posypaną pokruszonym twarogiem.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń