niedziela, 23 marca 2014

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg





SKŁADNIKI:
75 dag buraczków ćwikłowych
2 duże gruszki
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie
3 łyżki oleju
1 łyżka tartego ostrego chrzanu
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
sól
pieprz
półtłusty twaróg



WYKONANIE:
Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut.
Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając.
Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać.
Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.







1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...