Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
To miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc
zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :)
SKŁADNIKI:
1,4 kg
ziemniaków – waga po obraniu
1 cebula
5 parówek o
dużej zawartości mięsa (podobno)
kilka
plasterków kiełbasy tatrzańskiej
1 łyżka
smalcu + do wysmarowania formy
2 ząbki
czosnku
2 duże jajka
sól
świeżo
zmielony pieprz
do podania:
kwaśna śmietana i posiekana dymka
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na
bardzo gęstym sicie).
Cebulę
obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki,
obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno
posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Formę do
zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem.
Do
ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masę
przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5
cm).
Piec około
70 minut.
Podawać na
gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń