Łopatkę wieprzową najbardziej lubię w postaci gulaszu z suszonymi grzybami. Ale czasem trzeba odejść od rutyny i przygotować ją w innej wersji. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w młynek przyprawy pod nazwą "Forest blend" i od tamtej pory główkowałam do czego ją wykorzystać. Wydawało mi się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka innych przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :)
WYKONANIE: Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pokroić w dość duże kawałki i
umieścić w pojemniczku, w którym będzie się marynować (u mnie pojemniczek
próżniowy). Dodać
składniki marynaty i dokładnie wymieszać, pojemniczek przykryć i odstawić do
lodówki na co najmniej kilka godzin. W rondlu rozgrzać
2 łyżki oleju, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron, aż zmieni kolor. Dodać obraną
i pokrojoną w piórka cebulę, smażyć razem 4-5 minut pilnując, żeby cebula się
nie przypaliła. Wlać
szklankę gorącej wody, dosolić do smaku, przykryć i na wolnym ogniu dusić do
miękkości. Łyżeczkę
mąki pszennej dokładnie rozetrzeć z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać do mięsa
wraz z koncentratem pomidorowym. Dokładnie
wymieszać i gotować razem jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawić jeszcze
do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)