Delikatne i
puszyste ciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne
do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia,
że długo zachowuje świeżość. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone.
SKŁADNIKI: 2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej 1 łyżka
ciemnego kakao 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
sody oczyszczonej duża
szczypta soli 25 dag
miękkiego masła 1 szklanka
białego cukru 1/2 szklanki
jasnego cukru trzcinowego 16 g cukru
wanilinowego 4 jajka rozmiar
L 400 g musu z
dyni 2 garści
kropelek czekoladowych
WYKONANIE: Dwie
keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Mąkę
przesiać z solą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie
masło utrzeć z cukrem białym, cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodać po
jednym jajku, miksując aż się wchłoną. Następnie
nie przerywając miksowania dodawać na zmianę po trochu musu dyniowego i mąki
przesianej z dodatkami. Do puszystej
masy dodać kropelki czekoladowe i wymieszać łyżką. Masę
rozłożyć do dwóch kek sówek. Piec około
45-50 minut. Wystudzić
razem z papierem na kratce kuchennej.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń