sobota, 22 lutego 2014

Ciasto dyniowe z czekoladowymi kropelkami

Delikatne i puszyste ciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia, że długo zachowuje świeżość.
Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone.





SKŁADNIKI:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta soli
25 dag miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
16 g cukru wanilinowego
4 jajka rozmiar L
400 g musu z dyni
2 garści kropelek czekoladowych



WYKONANIE:
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Mąkę przesiać z solą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem białym, cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.
Dodać po jednym jajku, miksując aż się wchłoną.
Następnie nie przerywając miksowania dodawać na zmianę po trochu musu dyniowego i mąki przesianej z dodatkami.
Do puszystej masy dodać kropelki czekoladowe i wymieszać łyżką.
Masę rozłożyć do dwóch kek sówek.
Piec około 45-50 minut.
Wystudzić razem z papierem na kratce kuchennej.











1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...