Ciasto dyniowe z czekoladowymi kropelkami
Delikatne i
puszyste ciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne
do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia,
że długo zachowuje świeżość.
Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone.
SKŁADNIKI:
2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej
1 łyżka
ciemnego kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
duża
szczypta soli
25 dag
miękkiego masła
1 szklanka
białego cukru
1/2 szklanki
jasnego cukru trzcinowego
16 g cukru
wanilinowego
4 jajka rozmiar
L
400 g musu z
dyni
2 garści
kropelek czekoladowych
WYKONANIE:
Dwie
keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Mąkę
przesiać z solą, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem białym, cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.
Dodać po
jednym jajku, miksując aż się wchłoną.
Następnie
nie przerywając miksowania dodawać na zmianę po trochu musu dyniowego i mąki
przesianej z dodatkami.
Do puszystej
masy dodać kropelki czekoladowe i wymieszać łyżką.
Masę
rozłożyć do dwóch kek sówek.
Piec około
45-50 minut.
Wystudzić
razem z papierem na kratce kuchennej.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń