Wczoraj jeden z moich gości zwrócił mi uwagę, że nie podaję czasu poszczególnych etapów przygotowania, stosując określenie "chwilę". To prawda, że dla każdego może to znaczyć co innego. Dlatego tym razem sprężyłam się i skrzętnie łapałam czas. Mięsko wyszło mi mięciutkie, papryka i cebula praktycznie całkiem się rozgotowały oddając swój smak całości, zaś fasolka na mój gust była troszkę za miękka, ale ogólnie - paluszki lizać. Wspaniale smakował zarówno z pieczywem, jak i kaszą gryczaną.
SKŁADNIKI: 90 dag pręgi
wołowej 4 łyżki
oleju 1 czerwona
cebula 2 ząbki
czosnku 1 duża
czerwona papryka 60 dag
mrożonej fasolki szparagowej (ciętej) 2 duże
pomidory sól świeżo
mielony pieprz czubata
łyżeczka cząbru
WYKONANIE: Mięso opłukać,
osuszyć, oczyścić z zewnętrznej błony i pokroić w większą kostkę. Obsmażyć ze
wszystkich stron na 2 łyżkach oleju, podlać szklanką gorącej wody i dusić pod
przykryciem około 50-60 minut, od czasu do czasu uzupełniać odparowaną wodę. W
międzyczasie cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek
drobno posiekać. Paprykę
opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Na patelni
rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i przez
chwilkę razem smażyć. Dołożyć do mięsa, dusić razem około 20 minut. Dodać
zamrożoną fasolkę i dusić około 10 minut. W tym czasie
pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ósemki, każdą ósemkę
przekroić na pół. Dodać do mięsa. Po 5
minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach cząbrem. Dusić razem
jeszcze 2-3 minuty.
Uwielbiam wołowe gulasze, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję i rónież pozdrawiam :)
Usuńpyszne:)
OdpowiedzUsuń