Gulasz wołowy z fasolką szparagową i cząbrem
Wczoraj jeden z moich gości zwrócił mi uwagę, że nie podaję czasu poszczególnych etapów przygotowania, stosując określenie "chwilę". To prawda, że dla każdego może to znaczyć co innego. Dlatego tym razem sprężyłam się i skrzętnie łapałam czas. Mięsko wyszło mi mięciutkie, papryka i cebula praktycznie całkiem się rozgotowały oddając swój smak całości, zaś fasolka na mój gust była troszkę za miękka, ale ogólnie - paluszki lizać. Wspaniale smakował zarówno z pieczywem, jak i kaszą gryczaną.
SKŁADNIKI:
90 dag pręgi
wołowej
4 łyżki
oleju
1 czerwona
cebula
2 ząbki
czosnku
1 duża
czerwona papryka
60 dag
mrożonej fasolki szparagowej (ciętej)
2 duże
pomidory
sól
świeżo
mielony pieprz
czubata
łyżeczka cząbru
WYKONANIE:
Mięso opłukać,
osuszyć, oczyścić z zewnętrznej błony i pokroić w większą kostkę.
Obsmażyć ze
wszystkich stron na 2 łyżkach oleju, podlać szklanką gorącej wody i dusić pod
przykryciem około 50-60 minut, od czasu do czasu uzupełniać odparowaną wodę.
W
międzyczasie cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek
drobno posiekać.
Paprykę
opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Na patelni
rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i przez
chwilkę razem smażyć. Dołożyć do mięsa, dusić razem około 20 minut.
Dodać
zamrożoną fasolkę i dusić około 10 minut.
W tym czasie
pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ósemki, każdą ósemkę
przekroić na pół. Dodać do mięsa.
Po 5
minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach cząbrem.
Dusić razem
jeszcze 2-3 minuty.
Uwielbiam wołowe gulasze, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję i rónież pozdrawiam :)
Usuńpyszne:)
OdpowiedzUsuń