Romantyczny walentynkowy obiad już za mną. Bukiet stoi w wazonie, a Walentynek pojechał na noc do pracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :)
SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania szczypta soli 1-2 łyżki cukru pudru 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% masa makowa z puszki – na każdy rogalik około 1 łyżeczki ewentualnie cukier puder do posypania
WYKONANIE: Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem. Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
świetnie wyglądają:) pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrześliczne! Uwielbiam wszystko co z makiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to tak jak ja :)
Usuń