piątek, 14 lutego 2014

Kruche rogaliki z makiem

Romantyczny walentynkowy obiad już za mną. Bukiet stoi w wazonie, a Walentynek pojechał na noc do pracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :)
Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :)



SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI:
3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania
szczypta soli
1-2 łyżki cukru pudru
20 dag masła
20 dag kwaśnej śmietany 18%
masa makowa z puszki – na każdy rogalik około 1 łyżeczki
ewentualnie cukier puder do posypania



WYKONANIE: Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem.
Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Placki pokroić na 8 trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik.
Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem.
Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.








Rogale i rogaliki

4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...