Miniaturowe kajzerki
Jakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :)
Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły papier, grafika a'la stara rycina, zero zdjęć. Ale przepisy zapowiadają się smakowicie. Podjęłam wyzwanie przetestowania jeśli nie wszystkich, to przynajmniej większości zawartych w nich przepisów. Na początek na warsztat poszły kajzerki. Wyszły mi maleńkie i koślawe, ponieważ zapał do drożdżowych wypieków nie idzie w parze z możliwościami moich dłoni, a mąż po zagnieceniu ciasta urwał się z domu i sama je "formowałam", ale co tam... Kształt zupełnie nie miał wpływu na smak.
Jedyną modyfikacją było dodanie większej ilości płynu, bo z tą podaną przez autora było zbyt twarde.
SKŁADNIKI:
50 dag mąki
pszennej typ 650
około 250 ml
ciepłej wody (nie gorącej)
15 g
świeżych drożdży
2 łyżki
miękkiego masła
1,5 płaskiej
łyżeczki cukru
1 płaska
łyżeczka soli
WYKONANIE:
Drożdże
rozpuścić w części ciepłej wody, dodać do nich przesianą mąkę, cukier, sól i
masło.
Najpierw
mieszać łyżką dolewając stopniowo resztę wody. Jeśli jest taka potrzeba, dodać
więcej wody – w misce nie powinna zostać sucha mąka.
Masę wyłożyć
na stolnicę i dłońmi wyrabiać przez 10 minut do otrzymania elastycznego
miękkiego ciasta.
Ciasto
przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Po tym
czasie krótko przerobić, utoczyć wałek i podzielić go na 16 części.
Uformować
okrągłe bułeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,
zachowując odstępy.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
przed
włożeniem do piekarnika naciąć bardzo ostrym nożem na krzyż.
Piec 15
minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termo obiegiem (200
stopni bez termo obiegu).
Wystudzić na
kratce kuchennej.
smacznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuń