piątek, 14 lutego 2014

Strogonow z parówek

Uwielbiam szperać w marketowych stoiskach z przecenionymi książkami. Jakiś czas temu wyszperałam książkę z przepisami na dania z kiełbasek i parówek (podobno sprawdzonymi). Oto mała przeróbka jednego z tych przepisów. Nieskoromnie powiem, że jedzonko, chociaż nie wygląda, wyszło naprawdę smaczne.



SKŁADNIKI:
40 dag odtłuszczonych parówek
2 łyżki oleju
1 cebula
30 dag pieczarek
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml kremówki 30%
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka mielona czerwona papryka
natka pietruszki do posypania



WYKONANIE:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Parówki obrać z osłonek, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, obsmażyć przez 2 minuty na rozgrzanym oleju.
Dodać cebulę i pieczarki.
Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Oprószyć mąką, smażyć kolejne 5 minut delikatnie mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło.
Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i kremówkę, powoli gotować kolejne 5 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Podać z pieczywem, posypane natką pietruszki.










6 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł:D nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam parówki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super modyfikacja strogonowa. Musi byc pyszne uwielbiam parówki :)
    Muszę zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, danko jest naprawdę smaczne. Aż żałowałam, że zrobiłam tak mało :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł z tymi parówkami :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis polecam z czystm sumieniem :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...