Strogonow z parówek
Uwielbiam szperać w marketowych stoiskach z przecenionymi książkami. Jakiś czas temu wyszperałam książkę z przepisami na dania z kiełbasek i parówek (podobno sprawdzonymi). Oto mała przeróbka jednego z tych przepisów. Nieskoromnie powiem, że jedzonko, chociaż nie wygląda, wyszło naprawdę smaczne.
SKŁADNIKI:
40 dag
odtłuszczonych parówek
2 łyżki
oleju
1 cebula
30 dag
pieczarek
1 łyżka mąki
pszennej
3/4 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego
2 kopiaste
łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml
kremówki 30%
sól
świeżo
zmielony pieprz
słodka
mielona czerwona papryka
natka
pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę.
Pieczarki
oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Parówki
obrać z osłonek, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, obsmażyć przez 2 minuty na
rozgrzanym oleju.
Dodać cebulę
i pieczarki.
Smażyć 5
minut, od czasu do czasu mieszając.
Oprószyć
mąką, smażyć kolejne 5 minut delikatnie mieszając i uważając, żeby się nie
przypaliło.
Wlać bulion,
dodać koncentrat pomidorowy i kremówkę, powoli gotować kolejne 5 minut.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Podać z
pieczywem, posypane natką pietruszki.
ciekawy pomysł:D nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam parówki:D
OdpowiedzUsuńW tym daniu fajnie smakują :)
UsuńSuper modyfikacja strogonowa. Musi byc pyszne uwielbiam parówki :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobic.
Dziękuję, danko jest naprawdę smaczne. Aż żałowałam, że zrobiłam tak mało :)
UsuńŚwietny pomysł z tymi parówkami :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPrzepis polecam z czystm sumieniem :)
Usuń