Uwielbiam szperać w marketowych stoiskach z przecenionymi książkami. Jakiś czas temu wyszperałam książkę z przepisami na dania z kiełbasek i parówek (podobno sprawdzonymi). Oto mała przeróbka jednego z tych przepisów. Nieskoromnie powiem, że jedzonko, chociaż nie wygląda, wyszło naprawdę smaczne.
SKŁADNIKI: 40 dag
odtłuszczonych parówek 2 łyżki
oleju 1 cebula 30 dag
pieczarek 1 łyżka mąki
pszennej 3/4 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kopiaste
łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 ml
kremówki 30% sól świeżo
zmielony pieprz słodka
mielona czerwona papryka natka
pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki
oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Parówki
obrać z osłonek, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, obsmażyć przez 2 minuty na
rozgrzanym oleju. Dodać cebulę
i pieczarki. Smażyć 5
minut, od czasu do czasu mieszając. Oprószyć
mąką, smażyć kolejne 5 minut delikatnie mieszając i uważając, żeby się nie
przypaliło. Wlać bulion,
dodać koncentrat pomidorowy i kremówkę, powoli gotować kolejne 5 minut. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podać z
pieczywem, posypane natką pietruszki.
ciekawy pomysł:D nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam parówki:D
OdpowiedzUsuńW tym daniu fajnie smakują :)
UsuńSuper modyfikacja strogonowa. Musi byc pyszne uwielbiam parówki :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobic.
Dziękuję, danko jest naprawdę smaczne. Aż żałowałam, że zrobiłam tak mało :)
UsuńŚwietny pomysł z tymi parówkami :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPrzepis polecam z czystm sumieniem :)
Usuń