Wiem jak
ciężko jest czekać na wynik konkursu, w którym bierze się udział, więc już
dzisiaj zagoniłam domowników do wyboru laureatów. Udało mi się tego dokonać
obietnicą, że przygotuję im te słodkości wszystkie po kolei (ratunku!!!) . Starałam się nie
wpływać na ich wybór, ponieważ moja ocena nie byłaby niestety obiektywna. Po długich i
gwałtownych obradach z 13 nadesłanych przepisów, moje domowe jury wybrało aż trzy, a co za tym
idzie zmobilizowało mnie do ufundowania dodatkowej nagrody dla trzeciego zwycięzcy.
Jest mi przykro, że nie mogę obdarować wszystkich uczestników, bo każdy przepis
bez wyjątku jest wspaniały, wybaczcie mi
proszę...
Niniejszym
ogłaszam, że nagrody otrzymują:
- pierwszy
zestaw – Monika J. za „Ciasteczka z masą miodowo mleczną”
Opinia jury: kruche ciasteczka z taką masą muszą smakować zaje…
- drugi
zestaw – Gabriela Małgorzata Krowicka za „Francuskie róże z jabłkami”
Opinia jury:
świetny pomysł na atrakcyjnie wyglądające słodkości, na pewno każdy po nie
chętnie sięgnie…
- nagrodę niespodziankę
– Agata Skiba za „Śnieżne pączki karnawałowe”
Opinia jury:
bo nam się podoba i już, nie bądź matka chytrus i daj trzecią nagrodę…
Bardzo
dziękuję za udział w zabawie. Gratuluję nagrodzonym przepisom i proszę ich
autorów o przesłanie na moją skrzynkę e-mail danych do wysyłki.
Poniżej przedstawiam
nagrodzone przepisy.
Ciasteczka z masą miodowo mleczną - autor Monika J.
·
Ciasto:
·
200 g masła
·
300 g mąki pszennej u mnie typ 405
·
10 g cukru pudru
·
2 łyżki kakao
·
2 żółtka
·
szczypta soli
·
Masa miodowo mleczna:
·
100 g masła
·
65 ml mleka 3,2 %
·
40 g cukru
·
20 g cukru waniliowego
·
1 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane)
·
45 ml miodu
- PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Następnie
dodajemy dobrze schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę oraz żółtka. Bardzo
szybko zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy
na 3 godz. do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na 2-3 cm i foremkami
wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i
pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy masą.
Masa miodowo mleczna:
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy do niego oba rodzaje cukru i
cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość się zagotuje zdejmujemy
z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na
puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niego zimy syrop zrobiony z mleka i cukru
oraz miód. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku.
Całość dokładnie łączymy. Gotową masą przekładamy ciasteczka.
Francuskie róże z jabłkami -
- autor Gabriela Małgorzata Krowicka
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka cukier
puder
cynamon
Ciasto francuskie kroimy na paski o
szerokości 3 cm.Jabłka kroimy w ćwiartki i każdą ćwiartkę na
cienkie plasterki.Jabłek nie obieramy z łupinek.Rozkładamy na talerz i wkładamy do mikrofalówki
na 30-40 sekund abyzmiękły.Półplasterki układamy na paski ciasta i lekko
zawijamy w różę.Formujemy wywijając ciasto na wierzch i wkładamy
do formy namuffiny.Pieczemy około 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 210 stopni.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i
cynamonem.
Śnieżne pączki karnawałowe - autor Agata Skiba
Składniki
7 szklanek mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 żółtka
1 jajko całe
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki miałkiego cukru
2,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
2 łyżki rumu lub spirytusu
1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki soli
Krem:
500 ml śmietanki kremowej 30%
60 g masła
200 g białej czekolady
50 g miodu prawdziwego
Dekoracja cukier puder
Sposób przygotowania
1.
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić
rozczyn, zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, wsypać sól
i cukier wbić jajko, dodać żółtka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz
wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec
wlać rozpuszczoną margarynę lub masło, dolać rum lub spirytus dodać śmietanę i
ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdyby
ciasto okazało się za "suche" można dolać jeszcze ciepłego mleka.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie
ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 2 cm i
szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy jednolite kółka. Tak przygotowane pączki
odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tu nie trzeba się śpieszyć bo cały sekret
pulchnych pączków tkwi w tym że ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć.
2.
We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy
pączki z obu stron na rumiano ,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju, aby
nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ pączki szybko złapią brązowego koloru a
w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku
papierowym.
3.
Krem: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka dodajemy masło oraz miód i na
wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy cały czas energicznie mieszając
do powstania jednolitej masy, następnie zestawiamy z ognia wsypuję połamaną lub
startą białą czekoladę i mieszając rozpuszczamy ją w śmietanie. Krem odstawiamy
do przestygnięcia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki w celu solidnego
schłodzenia. Na drugi dzień masę śmietanowo-czekoladową ubijamy mikserem na
puszysty krem. Tak przygotowany krem wkładamy do szprycy cukierniczej i
przekładamy masą przekrojone poziomo pączki.Na koniec oprószamy grubo cukrem
pudrem.
Pozostałe przepisy przedstawię w osobnym poście :)
Dziękuję i gratuluję pozostałym...:)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo dziękuję i gratuluję pozostałym.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak wielkie wyróżnienie:) Moja pociecha będzie bardzo szczęśliwa jak zobaczy foremki:) Gratuluje pozostałym zwycięzcom:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika