Beztłuszczowy sernik z waniliowego serka homogenizowanego
Kiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio, na które nikt z domowników jakoś nie miał ochoty. Najpierw pomyślałam, że taki sernik bez dodatku odrobiny tłuszczu, nie ma prawa się udać. Ale zaryzykowałam, i było warto. Okazał się delikatny, wilgotny, lekki i puszysty. Może troszkę za słodki, ale zjadłam go sobie z kwaśnym domowym dżemem z czerwonej porzeczki, mniam :)
SKŁADNIKI: 80 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 4 jajka rozmiar L opakowanie 16 g cukru wanilinowego herbatniki petit beurre do wyłożenia dna formy – u mnie wystarczyła paczka 10 dag masło i bułka tarta do foremki
WYKONANIE: Blaszkę o wymiarach 30x24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (ja wyłożyłam papierem i jego część pokrywającą dno posmarowałam i oprószyłam bułką), wyłożyć herbatnikami. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (około 165-170 bez termo obiegu). Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę wymieszać, dodać do serka homogenizowanego. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na biało z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do serka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy na herbatniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń