Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni. Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :)
SKŁADNIKI na 32 sztuki:
20 dag masła
3 szklanki
mąki pszennej + do podsypania
20 dag
kwaśnej śmietany 18%
szczypta
soli
twarda
marmolada – u mnie wieloowocowa
żółtko +
łyżeczka wody do smarowania wierzchu - niekoniecznie
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
Zimne masło posiekać
z mąką, dodać szczyptę soli i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie
nam łaciate, nie trzeba się tym przejmować, byle składniki dobrze się
połączyły.
Ciasto
uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym
czasie podzielić je na cztery części i rozwałkować cztery dość cienkie placki.
Każdy placek
pokroić na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkątów kłaść łyżeczkę marmolady i od
tej strony zwijać rogaliki.
Układać je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem
roztrzepanym z wodą.
Piec 15-20
minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni z termo obiegiem.
Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dziś mam zamiar wypróbować 😄
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadną do gustu :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńdlaczego ciasto wkłada się na 12 godzin do lodówki i czy moge skrócić czas wkładając je do zamrażalki ??? :) pozdrawiam :)
Witam :)
UsuńRogaliki piekłam w ramach testowania przepisu koleżanki, dlatego trzymałam się jej wskazówek i schładzałam ciasto przez 12 godzin. Być może wystarczy krótszy czas, godzina czy dwie, ale ciasto musi się schłodzić, aby było kruche po upieczeniu. Zamrażarki nie polecam, bo zamarznie i potem będzie musiało rozmarzać. Proponuję spróbować krócej chłodzić, albo zagnieść je po prostu dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Pozdrawiam :)
czyli chodzi p to,żeby rogaliki były kruche po upieczeniu a nie,żeby się dobrze rozwałkowywały tak ???? to dlaczego w niektórych przepisach nie wkłada się wcale do lodówki ???? :)
UsuńOd lat wiadomo, że podczas wypieku poszczególnych rodzajów ciast, powinny być przestrzegane różne zasady. Drożdżowe musi wyrastać, do ucieranego składniki powinny mieć taką samą temperaturę, natomiast ciasto kruche powinno być schładzane przed dalszą obróbką. Wtedy jest kruche i dobrze się wałkuje. Jeśli po wyjęciu z lodówki nie daje się rozwałkowywać, trzeba chwilkę odczekać aż "odtaje" i stanie się plastyczne.
UsuńNie wiem dlaczego w innych przepisach nie wkłada się ciasta do lodówki. Może to nie jest ciasto kruche?