niedziela, 15 grudnia 2013

Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni. Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :)





SKŁADNIKI na 32 sztuki:
20 dag masła
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
20 dag kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
twarda marmolada – u mnie wieloowocowa
żółtko + łyżeczka wody do smarowania wierzchu - niekoniecznie
cukier puder do posypania



WYKONANIE:
Zimne masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie nam łaciate, nie trzeba się tym przejmować, byle składniki dobrze się połączyły.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie podzielić je na cztery części i rozwałkować cztery dość cienkie placki.
Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkątów kłaść łyżeczkę marmolady i od tej strony zwijać rogaliki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni z termo obiegiem.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









6 komentarzy:

  1. Dziś mam zamiar wypróbować 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    dlaczego ciasto wkłada się na 12 godzin do lodówki i czy moge skrócić czas wkładając je do zamrażalki ??? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Rogaliki piekłam w ramach testowania przepisu koleżanki, dlatego trzymałam się jej wskazówek i schładzałam ciasto przez 12 godzin. Być może wystarczy krótszy czas, godzina czy dwie, ale ciasto musi się schłodzić, aby było kruche po upieczeniu. Zamrażarki nie polecam, bo zamarznie i potem będzie musiało rozmarzać. Proponuję spróbować krócej chłodzić, albo zagnieść je po prostu dzień wcześniej i włożyć do lodówki.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. czyli chodzi p to,żeby rogaliki były kruche po upieczeniu a nie,żeby się dobrze rozwałkowywały tak ???? to dlaczego w niektórych przepisach nie wkłada się wcale do lodówki ???? :)

      Usuń
    3. Od lat wiadomo, że podczas wypieku poszczególnych rodzajów ciast, powinny być przestrzegane różne zasady. Drożdżowe musi wyrastać, do ucieranego składniki powinny mieć taką samą temperaturę, natomiast ciasto kruche powinno być schładzane przed dalszą obróbką. Wtedy jest kruche i dobrze się wałkuje. Jeśli po wyjęciu z lodówki nie daje się rozwałkowywać, trzeba chwilkę odczekać aż "odtaje" i stanie się plastyczne.
      Nie wiem dlaczego w innych przepisach nie wkłada się ciasta do lodówki. Może to nie jest ciasto kruche?

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...