sobota, 28 grudnia 2013

Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem

Wstyd mi, że w przedświątecznym zamieszaniu nie zanalazłam wolnej chwili, aby moim gościom złożyć najserdeczniejsze życzenia. Tym bardziej, że blogowi właśnie "stuknął" roczek...
W ramach przeprosin zapraszam na pyszną domową struclę, oraz obiecuję zorganizowanie małego konkursu z okazji pierwszych urodzin :)



CIASTO:
50 dag mąki
30 g świeżych drożdży
5 dag cukru
0,5 szklanki mleka
15 dag masła
1 jajko
szczypta soli


NADZIENIE:
15 dag mielonych laskowych (mogą być włoskie)
8 dag cukru
10 dag marmolady lub dżemu  morelowego - użyłam TEGO

1 łyżka rumu


LUKIER:
10 dag cukru pudru
2 łyżki rumu
sok z cytryny dla uzyskania odpowiedniej gęstości


Sposób formowania strucli - w tym przypadku nadzienie stanowiły orzechy włoskie.

WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić ręką wgłębienie, wlać do niego letnie mleko,  wkruszyć drożdże i wsypać szczyptę cukru. Lekko wymieszać drożdże z mlekiem i odrobiną mąki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Kiedy podwoi swoją objętość, odebrać łyżkę do orzechowego nadzienia, a do miski dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, szczyptę soli i stopione, ale nie gorące masło. Najpierw wymieszać łyżką w misce, a potem wyłożyć na stolnicę i rękami wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Orzechy zmielić (w przypadku włoskich dobrze jest mieć orzechy świeżo wyłuskane, bo jeden zjełczały może zepsuć smak całego ciasta). Dodać do nich pozostałe składniki farszu, łyżkę wyrośniętego rozczynu i dobrze wymieszać. Gdyby okazał się za gęsty, dodać odrobinę kwaśnej śmietany, jeśli za rzadki - troszkę pokruszonych herbatników lub bułki tartej.


Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, rozwałkować prostokąt o długości troszkę większej niż długość keksówki, posmarować go przygotowanym nadzieniem i zwinąć rulon wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć tak, aby szew był pod spodem, ostrym nożem przeciąć rulon na pół, a następnie obie połówki owinąć dookoła siebie. Ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Po raz trzeci odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni. Piec 40-50 minut (wszystko zależy od piekarnika, więc trzeba pilnować).
Cukier puder dokładnie utrzeć z rumem i sokiem cytrynowym. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut nie wyjmując z formy, po czym, jeszcze ciepłe, polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.

4 komentarze:

  1. Zobacz jak ten czas leci już roczek, a ciasto jak dla mnie bajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko, to ulubione ciasto mojej córki, męczy mnie o nie jak rok okrągły :)

      Usuń
  2. Mmm, pysznie wygląda :) Podoba mi się dodatek moreli, musiały bardzo ciekawie smakować w tym zestawieniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Morele rzeczywiście świetnie komponują się z orzechami. Można również zamiast moreli dać brzoskwinie, też dobrze pasują :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...