Wstyd mi, że w przedświątecznym zamieszaniu nie zanalazłam wolnej chwili, aby moim gościom złożyć najserdeczniejsze życzenia. Tym bardziej, że blogowi właśnie "stuknął" roczek...
W ramach przeprosin zapraszam na pyszną domową struclę, oraz obiecuję zorganizowanie małego konkursu z okazji pierwszych urodzin :)
CIASTO:
50 dag mąki
30 g świeżych drożdży
5 dag cukru
0,5 szklanki mleka
15 dag masła
1 jajko
szczypta soli
NADZIENIE:
15 dag mielonych laskowych (mogą być włoskie)
8 dag cukru
10 dag marmolady lub dżemu morelowego - użyłam TEGO
1 łyżka rumu
LUKIER:
10 dag cukru pudru
2 łyżki rumu
sok z cytryny dla uzyskania odpowiedniej gęstości
Sposób formowania strucli - w tym przypadku nadzienie stanowiły orzechy włoskie. |
Zobacz jak ten czas leci już roczek, a ciasto jak dla mnie bajeczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko, to ulubione ciasto mojej córki, męczy mnie o nie jak rok okrągły :)
UsuńMmm, pysznie wygląda :) Podoba mi się dodatek moreli, musiały bardzo ciekawie smakować w tym zestawieniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Morele rzeczywiście świetnie komponują się z orzechami. Można również zamiast moreli dać brzoskwinie, też dobrze pasują :)
Usuń