Piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą
W każdym miejscu,
w którym zakotwiczam na dłużej, zostawiam cząstkę siebie, i nie wiem czemu
wydaje mi się, że jeśli je odwiedzę za kilka lat, to zastanę w takim samym
stanie. Lubię odwiedzać te miejsca. Właśnie wczoraj przydarzyła mi się taka „podróż
sentymentalna”. Z przyjemnością stwierdziłam, że niewiele się zmieniło, i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie jedno małe ale… Wstąpiłam do małej piekarenki, w której przez
lata kupowałam pyszne bułeczki maślane z marmoladą, niekiedy nawet specjalnie w
tym celu wysiadałam z autobusu. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy nie
znalazłam ich na półce. Pani sprzedawczyni stwierdziła: „cóż się dziwić? Nowy właściciel,
nowe bułeczki. Kiedyś były ślimaczki, teraz kokardki.” Oczywiście kupiłam jedną
i wgryzłam się w nią tylko co przekroczywszy drzwi piekarni. I… rozczarowanie:
nie to ciasto, nie ta marmolada, nie ten smak. O gramaturze i cenie nawet nie
wspomnę.
Dlatego po
powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową
(ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły
nieciekawie, bo światło dzienne mi uciekło, ale ciasto naprawdę smaczne, szczególnie dla amatorów keksów.
CIASTO:
1,5 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka do skórki
pomarańczowej – u mnie tortowa
szklanka
suchego maku
czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag
miękkiego masła
szklanka
cukru – w tym 1 łyżka do utrwalenia piany z białek
5 jajek
zapach
pomarańczowy
10 dag sorki
pomarańczowej smażonej w cukrze
POLEWA:
10 dag
czekolady deserowej
4 dag masła
DODATKOWO:
masło i
bułka tarta do formy
WYKONANIE:
Keksówkę
wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu).
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z suchym makiem.
Oddzielić
żółtka od białek.
Białka ubić
na sztywną pianę pod koniec dodając odebraną z całości łyżkę cukru.
Masło utrzeć
z cukrem, a następnie z pojedynczo dodawanymi żółtkami.
Dodać mąkę i
zmiksować.
Dodać pianę
z białek i delikatnie wymieszać.
Na koniec
dodać obtoczoną w łyżce mąki skórkę pomarańczową.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej keksówki, piec około 50 minut, aż patyczek będzie
suchy.
Wystudzić na
kratce kuchennej.
Czekoladę
razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na jednolitą masę i polać
wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)