Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach
Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha.
SKŁADNIKI:
30 dag
wędzonych skrzydełek z kurczaka
4 ziela
angielskie
liść laurowy
1 marchew
(15 dag)
30 dag
kapusty kiszonej
łyżka oleju
1 ząbek
czosnku
50 dag
ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
mielony kminek
WYKONANIE:
Skrzydełka
zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i
liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.
Marchew
obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Kapustę,
jeśli jest kwaśna, odcisnąć.
W rondlu
rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę.
Warzywa
zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, gotować do miękkości kapusty.
W
międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością
wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości.
Ugotowane
ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy.
Przyprawić
do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą
cukru.
Mięso
oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby
smaki się połączyły.
Ale bym zjadła kapuśniak! Pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) W zasadzie, to ja też narobiłam sobie znowu smaku na kapuśniak :)
Usuńświetny na pewno:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń