Drobiowe kieszonki z fetą i pesto bazyliowym
Soczysta pierś kurczaka nadziana pesto i serem typu feta - szybkie i smaczne danie dla mięsożerców :)
SKŁADNIKI:
3 pojedyncze
piersi z kurczaka (bez polędwiczki)
3,5 łyżeczki
bazyliowego pesto
kawałek sera
typu feta
sól
pieprz
2 łyżki
oleju
WYKONANIE:
Piersi
opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, w każdej z nich, ostrym nożem,
nacięłam kieszonkę.
Każdą kieszonkę
wysmarowałam w środku połową łyżeczki pesto i wypełniłam kawałkiem sera typu
feta.
Kieszonki
spięłam metalowymi szpilkami (mogą być wykałaczki).
Z wierzchu
oprószyłam mięso z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni
rozgrzałam olej, obsmażyłam piersi z obu stron na rumiano.
Następnie
podlałam niewielką ilością wody, dołożyłam resztę pesto, patelnię przykryłam i
na wolnym ogniu dusiłam piersi do całkowitej miękkości.
Kieszonki
podałam z ziemniakami z wody i sałatą, polane wytworzonym w trakcie duszenia
sosem.
pyszne:)
OdpowiedzUsuń