Dip z awokado – najprostsze quacamole
Mam poważne
zaległości w dodawaniu przepisów. Nawet jak coś ugotuję i obfotografuję, to
brakuje mi czasu i energii na opisanie przygotowania i obróbkę zdjęć. Chyba
jakaś depresja jesienna mnie dopadła… Więc póki co przepisik nieskomplikowany i
błyskawiczny.
Jakiś czas
temu podczas buszowania w markecie znalazłam na warzywniaku całą skrzynkę moich
„krewnych”. Nie mogłam się oprzeć, żeby choć jednego z nich nie zaprosić pod
swój dach. Wzbudził ogromny entuzjazm wśród domowników, szczególnie, że
następnego dnia został przerobiony na dip i z wielkim smakiem pożarty J
SKŁADNIKI: 1 dojrzałe
awokado
duży ząbek
czosnku
limonka
sól
WYKONANIE: Awokado i limonkę
umyłam, osuszyłam. Awokado przekroiłam na pół i usunęłam pestkę. Łyżką wyjęłam
miąższ, umieściłam go w miseczce, rozgniotłam widelcem i natychmiast polałam
sokiem z limonki. Ząbek czosnku obrałam, przecisnęłam przez praskę i dodałam do
miąższu. Dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i jeszcze sokiem z
limonki. Podałam z nachosami.
smaczny pomysł:) lubię takie wykorzystanie awokado w kuchni:)
OdpowiedzUsuńDip miał być bogatszy, ale w międzyczasie "ulotniły" mi się z lodówki pomidorki :)
Usuń