poniedziałek, 2 grudnia 2013

Muffiny cytrynowe na kefirze

Przepis na te muffiny gdzieś znalazłam jakieś dwa lata temu, upiekłam raz i całkowicie o nich zapomniałam... aż do dziś. Dzisiaj Powtwór wymarzył sobie, że coś upiecze, a wybór padł właśnie na te babeczki. Szybkie, jak to z muffinami bywa, leciutkie, słodko-kwaśne, pachnące cytryną. Polecam :)






SKŁADNIKI:

1 cytryna
2 czubate szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
2/3 szklanki cukru - można dać ciut więcej
opakowanie cukru wanilinowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka kefiru
papierowe foremki do muffinek
gotowy lukier
do posypania kandyzowana skórka i złote perełki cukrowe

PRZYGOTOWANIE:

Cytrynę bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Przygotować dwie miseczki. W jednej umieścić mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miseczki wybić jajko, roztrzepać je z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem cytrynowym. Do roztrzepanego jajka dodać olej, kefir, skórkę i sok z cytryny, dosypać przygotowane wcześniej suche składniki i krótko wymieszać, tak żeby tylko się połączyły. Ciasto nie powinno być zupełnie gładkie. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem do około 2/3 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu ozdobić lukrem, kandyzowaną skórką i perełkami cukrowymi. 


Co sądzicie o większej czcionce? Czy jest wygodniejsza w czytaniu?



1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...