piątek, 17 stycznia 2014

Serduszka owsiano orzechowe w czekoladzie

Ciasteczka owsiane uwielbiam. To kolejna ich odmiana, tym razem z dodatkiem prażonych i siekanych orzechów włoskich. Kruche i chrupiące, doskonale smakują oblane mleczną czekoladą.








SKŁADNIKI:
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
12 dag miękkiego masła
8 dag brązowego cukru trzcinowego
szczypta soli
kilkanaście kropli aromatu rumowego
1 duże jajko
16 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag czekolady mlecznej
biała cukrowa posypka



WYKONANIE:
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tej samej patelni uprażyć orzechy, drobno je posiekać.
Miękkie masło spienić mikserem, utrzeć z cukrem , szczyptą soli i aromatem rumowym na białą masę, dodać jajko i zmiksować.
Dosypać uprażone płatki, posiekane orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Najpierw łyżką, potem dłonią wyrobić ciasto. Dość obficie podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Foremką w kształcie serduszka wykroić ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 155 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ciastek).
Jedną stronę wystudzonych ciasteczek moczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i od razu posypywać posypką. Odkładać z powrotem na papier do pieczenia i pozostawić do stężenia czekolady.
















Orzech

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...