Kurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam go z ryżem na sypko, ale równie dobrze smakowałby z makaronem lub ziemniakami.
WYKONANIE: Ćwiartki
kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części,
oprószyć solą i pieprzem. Kawałki
mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać
winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając. Dodać
pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i
granulowany czosnek. Bez
przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wyjąć mięso
na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem. Mięso
ponownie włożyć do sosu i podgrzać.
Wygląda rewelacyjnie, :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń