piątek, 24 stycznia 2014

Kurczak w pomidorowym sosie na białym winie

Kurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam go z ryżem na sypko, ale równie dobrze smakowałby z makaronem lub ziemniakami.


SKŁADNIKI:
2 ćwiartki kurczaka
sól
pieprz
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
puszka 400 g pomidorów krojonych
oregano
tymianek
bazylia
słodka sproszkowana papryka
czosnek granulowany


WYKONANIE:
Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć w stawie na dwie części, oprószyć solą i pieprzem.
Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, kilkakrotnie odwracając.
Dodać pomidory z puszki wraz zalewą, oregano, tymianek, bazylię, suszoną paprykę i granulowany czosnek.
Bez przykrycia gotować razem kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Wyjąć mięso na talerzyk, a sos odparować do zgęszczenia i doprawić solą i pieprzem.
Mięso ponownie włożyć do sosu i podgrzać.







3 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...