piątek, 31 stycznia 2014

Muffiny pina colada

Aromatyczne, pachnące egzotyką muffiny ananasowo-kokosowe z rumem, miły akcent w mroźny zimowy dzień. Wykonane ad hoc przez Powtwora, znikły w ekspresowym tempie :)



SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
10 dag maki pszennej pełnoziarnistej
10 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag wiórków kokosowych
25 dag krojonego w kostkę ananasa z puszki
1 jajo rozmiar L
12 dag brązowego cukru trzcinowego
80 ml oleju słonecznikowego
25 dag gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki rumu
kilka kropli aromatu rumowego


DO PRZYBRANIA:
2-3 łyżki płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych


WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ananasa osączyć z syropu.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do jednej miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W drugiej misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem rumowym i osączonym ananasem.
Do płynnych składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły.
Masę rozłożyć do foremek.
Piec 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Każdą muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.






6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...