Aromatyczne, pachnące egzotyką muffiny ananasowo-kokosowe z rumem, miły akcent w mroźny zimowy dzień. Wykonane ad hoc przez Powtwora, znikły w ekspresowym tempie :)
SKŁADNIKI NA
12 SZTUK: 10 dag maki
pszennej pełnoziarnistej 10 dag mąki
pszennej tortowej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej 5 dag
wiórków kokosowych 25 dag
krojonego w kostkę ananasa z puszki 1 jajo rozmiar
L 12 dag
brązowego cukru trzcinowego 80 ml oleju
słonecznikowego 25 dag
gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki rumu kilka kropli
aromatu rumowego
DO PRZYBRANIA: 2-3 łyżki
płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych
WYKONANIE: Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Ananasa
osączyć z syropu. Foremki do
muffinek wyłożyć papilotkami. Do jednej
miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami
kokosowymi. W drugiej
misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem
rumowym i osączonym ananasem. Do płynnych
składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły. Masę
rozłożyć do foremek. Piec 20-25
minut. Wystudzić na kratce kuchennej. Każdą
muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku
zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.
Uwielbiam muffinki, te tez by mi na pewno posmakowały :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz ananasa i kokos, to pewnie tak :)
Usuńzakochałam się <3
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu córki :)
Usuń