Muffiny pina colada
Aromatyczne, pachnące egzotyką muffiny ananasowo-kokosowe z rumem, miły akcent w mroźny zimowy dzień. Wykonane ad hoc przez Powtwora, znikły w ekspresowym tempie :)
SKŁADNIKI NA
12 SZTUK:
10 dag maki
pszennej pełnoziarnistej
10 dag mąki
pszennej tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
5 dag
wiórków kokosowych
25 dag
krojonego w kostkę ananasa z puszki
1 jajo rozmiar
L
12 dag
brązowego cukru trzcinowego
80 ml oleju
słonecznikowego
25 dag
gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki rumu
kilka kropli
aromatu rumowego
DO PRZYBRANIA:
2-3 łyżki
płynnego miodu, kostki ananasa i troszkę wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ananasa
osączyć z syropu.
Foremki do
muffinek wyłożyć papilotkami.
Do jednej
miseczki przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami
kokosowymi.
W drugiej
misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem, rumem, aromatem
rumowym i osączonym ananasem.
Do płynnych
składników dodać suche i przemieszać krótko, aby składniki się tylko połączyły.
Masę
rozłożyć do foremek.
Piec 20-25
minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Każdą
muffinkę polać niewielką ilością miodu i obsypać wiórkami kokosowymi. Na środku
zrobić niewielkie nacięcie nożem i lekko wcisnąć w nie kostkę ananasa.
Uwielbiam muffinki, te tez by mi na pewno posmakowały :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz ananasa i kokos, to pewnie tak :)
Usuńzakochałam się <3
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu córki :)
Usuń