Międzybrodzkie wstążki z sosem kurkowym i brokułem
Kolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki jak lubię, czyli al'dente, i doskonale pasował do sosu kurkowego.
Makaron Międzybrodzki wstążka ząbkowana
Skład makaronu: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 szt/kg), woda.
SKŁADNIKI: 250 g
Makaronu Międzybrodzkiego wstążka ząbkowana duża łyżka
masła sklarowanego mała cebulka 40 dag kurek
– u mnie wcześniej oczyszczone i obgotowane biały pieprz 200 g
śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki
pszennej sól 1 brokuł
WYKONANIE: Na patelni
rozgrzałam masło, wrzuciłam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a następnie
obgotowane wcześniej kurki. Smażyłam
razem około 5 minut, dolałam kremówkę i smażyłam aż częściowo odparowała i
wyraźnie zaczęła gęstnieć. Mąkę
rozprowadziłam w około szklance zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Wlałam
do grzybów, zagotowałam. Doprawiłam
do smaku solą i białym pieprzem. Makaron
ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Brokuła
podzieliłam na różyczki, dokładnie umyłam, ugotowałam al’dente w osolonym
wrzatku, odcedziłam.
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I jaki smaczny! :)
Usuńmniami,mniami,mniami :)
OdpowiedzUsuńMniami było, ale się skończyło :)
Usuń