Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami - danie nie tylko dla wegan
Obiecana wcześniej fasolka szparagowa w wersji wege. Była pyszna, córce bardzo smakowała, ale jak dla mnie, mięsożercy, nieco za delikatna. Do męża porcji dodałam jednak troszeczkę obsmażonej cienkiej kiełbasy - był w siódmym niebie :)
SKŁADNIKI:
1 mała
cebula
ząbek
czosnku
łyżka oleju
1 czerwona
papryka
50 dag
żółtej fasolki szparagowej
sól
1 łyżka
suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka
papryki suszonej w płatkach
łyżeczka
ziół dalmatyńskich
czosnek granulowany
majeranek
świeżo
mielony pieprz
suszona
ostra papryka
35 dag
gruntowych mięsistych pomidorów
czubata
łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
cukier
łyżeczka mąki
pszennej
WYKONANIE:
Cebulę i
czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo
nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki,
pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
Na
rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową.
Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa
były przykryte.
Dodałam
suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek,
pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
Pomidory
opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę.
Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
Pod koniec gotowania
zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam
do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli.
Całość zagotowałam.
Takiej fasolki jeszcze nie próbowałam, ale ten post mnie natchnął. ;)
OdpowiedzUsuń