środa, 11 września 2013

Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami - danie nie tylko dla wegan

Obiecana wcześniej fasolka szparagowa w wersji wege. Była pyszna, córce bardzo smakowała, ale jak dla mnie, mięsożercy, nieco za delikatna. Do męża porcji dodałam jednak troszeczkę obsmażonej cienkiej kiełbasy - był w siódmym niebie :)





SKŁADNIKI:
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
1 czerwona papryka
50 dag żółtej fasolki szparagowej
sól
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka papryki suszonej w płatkach
łyżeczka ziół dalmatyńskich
czosnek granulowany
majeranek
świeżo mielony pieprz
suszona ostra papryka
35 dag gruntowych mięsistych pomidorów
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
cukier
łyżeczka mąki pszennej



WYKONANIE:
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte.
Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.








4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...