Tymiankowe żołądki z warzywami
Pogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak smaczne, że po wziętych dokładkach, niewiele go już zostało.
Ja podałam z grubą kaszą jęczmienną perłową, ale równie dobre będzie z ryżem, makaronem, czy ziemniakami :)
SKŁADNIKI:
90 dag
żołądków z kurczaka
2 łyżki
oleju
2 marchewki
1 kalarepka
pęczek
młodej dymki
kopiasta
łyżeczka suszonego tymianku
1/2 puszki
groszku konserwowego
1 czubata
łyżeczka mąki pszennej
1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30%
sól
pieprz
WYKONANIE:
Żołądki
oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam na rozgrzany w
rondlu olej.
Obsmażyłam
przez chwilę, zalałam wrzącą wodą, tak aby były lekko przykryte, i dusiłam pod
przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut.
Marchew i
kalarepkę obrałam, opłukałam, marchew pokroiłam w pół plasterki, kalarepkę w
kostkę.
Dymkę
opłukałam, posiekałam.
Groszek
osączyłam z zalewy.
Do mięsa
dołożyłam marchew, kalarepkę i dymkę z białej i grubszej części, wsypałam
tymianek. Posoliłam.
Dusiłam aż
warzywa były prawie miękkie.
Dorzuciłam
groszek i resztę dymki, uzupełniłam wrzącą wodą odparowany sos.
Mąkę
rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dolałam
śmietankę.
Zagotowałam
kilka razy, doprawiłam do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli.
Dziękuję Justynko :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo żołądki i chętnie zapisuję do wypróbowania nowy sposób na nie :) Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, mam nadzieję, że w takiej wersji również będą smakowały :)
Usuń