Piwne racuchy z piersi kurczaka i piwny a’la ratatuj
I znów
koniec tygodnia, czas zrobić porządki w lodówce. Resztkowy obiad? Proszę
bardzo! Domownicy patrzyli i prosili Pradawnych Bogów, aby to co przygotuję
było zjadliwe...
I było nie
tylko zjadliwe, ale całkiem smaczne J
PIWNY A’LA RATATUJ:
kilkucentymetrowy
kawałek pora
1 ząbek
czosnku
kawałek
młodej cukinii ze skórką
kilka
kawałków papryki czerwonej i żółtej – zostały mi z wycinania kółek do sadzonych
jaj
łyżka oleju
sól
pieprz
zioła
prowansalskie
piwo do
podlania
PIWNE
RACUCHY Z PIERSI KURCZAKA:
pojedyncza
ugotowana pierś kurczaka z rosołu
1,5 szklanki
mąki pszennej
3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej
sól
pieprz
2 jajka
rozmiar L
1/2-3/4
szklanki piwa
zioła
prowansalskie
mały kawałek
czerwonej papryki
mały kawałek
żółtej papryki
olej do
smażenia
WYKONANIE:
RACUCHY:
Mąkę
zmiksowałam z sodą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i jajkami. Miksując
dolewałam po trochu piwa aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta – powinno
być mniej więcej tak gęste jak np. na racuchy z jabłkami. Odstawiłam na kilka
minut. W tym czasie pierś kurczaka obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Paprykę również pokroiłam
w kosteczkę. Mięso i paprykę dodałam do ciasta, wymieszałam. Na rozgrzany olej
nakładałam łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyłam racuchy z obu stron na
rumiano.
RATATUJ:
Czosnek
obrałam, posiekałam. Pora pokroiłam w talarki, paprykę w paski, a cukinię w pół
plastry. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam czosnek i pora uważając, żeby
się nie przypaliły, dodałam paprykę, podlałam niewielką ilością piwa,
przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu, aż papryka zaczęła mięknąć. Dodałam
cukinię, przyprawy, ponownie podlałam piwem i jeszcze chwilkę dusiłam,
następnie zdjęłam przykrywkę i pozwoliłam aby cały sos odparował.
KILKA UWAG Z
MOJEJ STRONY:
Jako, że
danie było resztkowe i miałam tylko tyle warzyw, ilość ratatuja w stosunku do
ilości racuszków była mocno niewystarczająca, proponuję przygotować go więcej.
Zbyt gęste
ciasto spowoduje, że racuchy będą zbite i nie będą chciały wyrastać,
sprawdziłam to smażąc kontrolnie jeden placuszek.
Zamiast
piersi można użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo indyka, z rosołu lub
innej zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)